Mirror House | Austin, TX

This mid-century modern house fronted by a tangle of live oaks underwent a complete renovation.  Starting with the original structure, the new design was conceived as a reflection of the owner and the site.   Beginning from a single great stone, one ascends wooden steps in a delicate transition to a dog- run style entry.  A new oak floor, in tune with the original deck, makes a platform for living above the ground.  Interior partitions were removed and smaller windows were replaced by glass walls to connect inhabitants to a stony ledge and a grove of live oaks.  The sheltering timber structure was exposed and painted bark grey to blend into the trees.  Cypress is used in the wood plank entry door, the guardrail, and cabinets throughout the house, to reflect the owner’s Louisiana roots.  The expanse of glass reflects the movement of the trees during the day, becoming transparent at early evening to reveal the life within.

Design Team: Nick Deaver AIA, Ernesto Peralez

Builder:  Peachtree Construction

Photography by Nick Deaver

Video by Jessica Deaver

+ info
http://nickdeaver.com/wp/wp-content/uploads/2012/11/MirrorHouse-video.jpg http://nickdeaver.com/wp/wp-content/uploads/2012/11/1-MirrorHouse-Exterior1.jpg http://nickdeaver.com/wp/wp-content/uploads/2012/11/2-MirrorHouse-Exterior2.jpg http://nickdeaver.com/wp/wp-content/uploads/2012/11/3-MirrorHouse-Kitchen.jpg http://nickdeaver.com/wp/wp-content/uploads/2012/11/4-MirrorHouse-Bathrooms.jpg http://nickdeaver.com/wp/wp-content/uploads/2012/11/5-MirrorHouse-Exterior-Railing.jpg http://nickdeaver.com/wp/wp-content/uploads/2012/11/6-MirrorHouse-Exterior-Night.jpg